DET ÄR INTE JUL ÄN!

Jag vet ärligt talat inte varför det här provocerar mig så mycket men det bara GÖR DET. Jag vet inte i hur många veckor jag bombats med intryck, inlägg, tidningsrubriker, skyltfönster, omgivningar och människor som mer eller mindre insisterar på att jag ska höja julkänslan, fira jul, klä granen, köpa julklappar, baka julgodis, dricka julmust, sjunga julsånger och jag VILL INTE.
 
Ja, jag vet att jag har ett eget val. Ja, jag vet att det finns större och viktigare problem här i världen. Ja, jag skulle kunna låsa in mig och låta bli att bli upprörd över det här. Nej, det skadar ingen att samhället promt ska starta julen flera veckor i förtid. Eller - gör det? Kräftskivan, Halloween, Allhelgona och julen packas ihop i ett enda stort paket och vi får ingen tid alls för den där stunden mellan hötiderna, stunden där förväntningarna byggs upp och längtan växer utan det är bara att raskt rycka ner kräfthattarna och dra på tomteluvan direkt. Bygger inte det upp en stress hos er? Eller är det bara hos mig? Det kanske är jag som borde stärka mig själv och min stresstålighet istället men där känner jag att nej, det är faktiskt inte så den här gången.
 
Jag vet inte hur många texter, bilder och inlägg i diverse flöden jag sett den senaste tiden som att jag ska dra igång julen med buller och bång och om jag inte har julkänslan än så kan jag få tio tips för att maxa julmyset - det ÄR JU INTE ENS JUL!!
 
Så här är det. Fyra söndagar innan julafton firar vi advent, ordet advent betyder ankomst och det är det vi väntar på - ankomsten av Jesus. De fyra söndagarna berättar om olika händelser i kristendomen och tillsammans blir de en tid på året då vi fylls av förväntan, glädje och kärlek. Till första advent tänder många  adventsstjärnor, vilka symboliserar den stjärna som tändes på himlen över Betlehem vid Jesu födelse. Ljusstakarna är en senare tradition som kommit ur de ljus som tändes i fönstren för att visa vägen till julottan. Advent är en egen tid, en tid av väntan och längtan. Jag önskar så innerligt att samhället kunde hedra denna tradition och låta advent vara advent, inte tända upp varenda ljusslinga i början av november och inte låta julen explodera i full kraft redan innan december.
 
Sedan kommer julafton och juldagen, högtiden jul som firar vår religions största händelse. Här är kärlek, värme och gemenskap i fokus. Tomtarna och julgranarna är senare traditioner som absolut hör den moderna julen till, men det hör inte till advent. Julen i sig är en underbar högtid och den väntan och längtan som byggts under advent upp skapar en magisk stämning kring julen.
 
Jag menar inte att varenda kotte måste vara djupt kristen och fira högtiden enligt regler, jag vill bara att vi alla ska tänka efter lite - värna om vad vi egentligen har, vårt arv och våra traditioner. Jag vill att vi ska vara stolta och starka i det som är vår gemensamma historia. På söndag är det första advent och traditionen berättar då om hur folket som länge levt under förtryck nu fått nytt hopp då en ny kung skulle komma till dem. På söndag tänder vi första ljuset, ställer adventsljjustakarna i fönstret och resan mot julen har då börjat. Resan mot julen, inte julen i sig.
 
Jag vet som sagt inte varför det här gör mig så upprörd, men jag tror att jag så gärna vill bevara dessa traditioner, jag tror att en gemensam historia och tradition gör oss starka tillsammans. Jag tror att vi som medmänniskor och land mår bra av att vara enade i något så viktigt som vårt arv. Om någon där ute känner som jag, kan vi inte hjälpas åt då? Hjälpa varandra att hitta rätt, inte falla i samhällets (handeln, bruset av sociala medier) ständiga stress och jakt på det som ligger framåt i tiden. Kan vi inte bara stå emot?
 
Jag vet inte om allt det här gör mig till en bakåtsträvande och tjurig liten tråkprutt men då får det tametusan vara så. Jag har ändå redan skrivit en ilsken insändare till lokaltidningen så jag kan lika gärna fortsätta bete mig som en stridslysten liten högtidspolis. Hah! Nej men på riktigt, skärp er för fan. *mic drop*

VECKA 47 GENOM TELEFONEN

Ännu en vecka har gått och de senaste dagarna har det varit kallare, inte mig emot som älskar vinter och snö. Så här såg det ut när jag kom till jobbet en morgon, färgerna på himlen är magiska när solen går upp.
 
I tisdags (och nu på tisdag) får vi besök av en skolklass under träningarna. Vi har i flera omgångar samarbetat med olika skolor som kommer och testar hockey med oss, ibland som friluftsdag, ibland under skoltid och ibland som nu; de byter ut en idrottslektion mot att köra med oss på ordinarie träning. Det var fullt med tjejer på isen och vi hade väldigt roligt! Ett bra sätt att "göra reklam" för tjej- och damhockeyn! I fredags spelade jag med gubbarna som vanligt och igår var jag och Magda till Västerås på flickhockeysumposium - en oväntat givande och intressant dag där vi knöt kontakter med andra ledare inom flickhockeyn, tog del av information och föreläsningar från förbundet, idrottspsykologer och Maria Rooth (starstruck!).
 
I fredags hade vi APT som vi avslutade med en rolig aktivitet som undertecknad hade fått bestämma - hockey! Det var andra gången jag drog med mig tanterna (hehe ursäkta men ja) till ishallen och det var ett väldigt fnissigt gäng även denna gång. Efteråt åkte vi ner till Basta för middag och det var väldigt trevligt!
 
Pizzan jag åt var otroligt god och även fast det var ruggigt kallt inne på restaurangen hade vi en rolig kväll ihop. 
 
Mitt uppdrag (är uthyrd konsult till företaget jag jobbar på) tar slut på fredag, vad som väntar härnäst är ett mysterium men än så länge känner jag mig hoppfull för framtiden.
 
Lördagen var den bästa dagen på länge av den enkla anledningen att jag fick hänga med lillebror i flera timmar <3 Först var vi i garaget där han höll på med sitt stora bilprojekt, jag sällskapade och var nog mest i vägen men tyckte ändå att det var roligt att få vara med. Efter någon timme åkte vi iväg på marknad en stund, Petter köpte rykande varmt tunnbröd och sedan svängde vi förbi Kivis en stund och hälsade på farfar. På kvällen gosade jag med Ellinor och Isak och alltihop tillsammans blev ju en väldigt fin dag!

FREDAG

God morgon! Solen skiner i Falun idag och termometern visade -10 när jag vaknade. Jag har som vanligt spelat hockey med gubbarna nu på morgonen och det var lika roligt och svettigt som vanligt. I eftermiddag ska vi på ekonomiavdelningen dessutom ha gemensam aktivitet och då blir det hockey igen, i ett något lite lugnare tempo men ändå. Haha! Mot kvällen har vi bokat bord på Basta så det blir verkligen en heldag. Jag ser fram emot helgen, lördagen ska jag fylla med massor av mysiga stunder och söndagen ska jag och Magda spendera i Västerås där vi ska på ledarutbildning med Ishockeyförbundet. Njut av fredagen hörrni!

VECKA 46 GENOM TELEFONEN

En av veckans höjdpunkter var helt klart tacostorsdagen hos Julia. Vi var inte en komplett tacosliga men Jasmine kom dit efter jobbet och vi hade en helmysig kväll. <3
 
När vi var alldeles proppis och hade stökat undan en del hamnade vi på golvet med alla gamla skolkataloger, haha. Det var så roligt att minnas tillbaka och prata om allt vi varit med om tillsammans. Jag och Julia träffades hos vår dagmamma (Anne-Marit<3) när vi var fyra och Jasmine har vi hängt ihop med sedan vi var fem-sex. Skolkatalogerna gav oss skratt men även några hugg i hjärtat när blicken fastnade på de glada, små ansiktena som inte längre är med oss. Det är fruktansvärt att så unga människor inte fick längre liv, finns inga ord för det men allt jag kan göra är att hoppas de fått frid. Vi bestämde i alla fall att vi skulle sätta ljus på vår klasskompis grav till jul, inte för att det gör någon skillnad men vi vill bara skicka honom en tanke.
 
Hockey har det såklart varit under veckan. Två ispass med tjejerna, ett fyspass och gubbhockey på fredagsmorgonen. Det är verkligen roligt att vara ledare och jag gillar på riktigt varje pass med dem. Självklart är det mycket att hålla koll på, det tar mycket tid och energi och allt vi lägger ner är ju helt ideellt men det är så värt det. <3 
 
I fredags var det höstfest med företaget jag jobbar på. Vi var på Dalasalen och åt middag, John Lindberg Trio spelade och det var en trevlig kväll! Vi är ca 190 anställda och eftersom även respektive var bjudna fyllde vi ganska långa bord. Kvällen bjöd på god mat och bra underhållning men jag lämnade en stund efter elva.
 
Jag skrev ju förut att jag skulle läsa om alla böckerna om Harry Potter och den här veckan har jag nog somnat med boken uppslagen och lampan tänd nästan varje kväll. Det går inte så snabbt framåt för mig eftersom jag somnar så snabbt haha, men nu är första boken utläst.
 
I lördags hade jag, Magda och Linneorna planerat in filmkväll. Tre av oss drog en löprunda först och sedan åkte vi för att fixa käk. Vi velade fram och tillbaka ett tag men bestämde oss för att laga pannbiff med gräddsås, lök och potatismos. ÄLSKAR den maten. Linnea skalade potatis, jag gjorde biffar och så spelade vi kort medan det puttrade på spisen.
 
Sedan såg vi The Greatest Showman, vi såg den på bio när den gick och när den var slut satt vi kvar och bara tittade på varandra och ba woow. Jag såg den på bio en gång till någon vecka senare och nu var det dags igen. 
 
Slänger in en bild på undertecknad också så ni inte glömmer hur jag ser ut. Det har varit en fin vecka och jag har fått mycket bra träning gjord samtidigt som jag hunnit ha lugna stunder för mig själv. Det är en bra balans. 

SÖNDAG

Hej kompisar! Även fast det bara är söndag förmiddag känns det som att helgen redan är slut. Jag ska försöka skaka av mig de känslorna och göra något bra av den här dagen. Till att börja med ska jag ta mig till ishallen för ett möte, det är mycket som händer i föreningen just nu och förhoppningsvis kommer det landa väl framöver, men jag ska inte tråka ut er med den långa versionen just nu. Efter mötet väntar gymmet och när det väl är avklarat vet jag inte vad jag ska hitta på fram tills att Johannes kommer hem från tävlingarna i Bruksvallarna. Men jag hoppas att vi alla får en fin söndag!

VECKA 45 GENOM TELEFONEN

I måndags köpte jag och Johannes med pizza och åkte till morfar för en hederlig pizzakväll. Vi försökte få med Petter också men han skulle iväg på annat. Det var en mysig kväll i alla fall och en bra start på veckan.
 
På tisdag morgon behövde Johannes skjuts till lägersamling så jag passade på att flexa vilket gjorde att vi fick en morgon tillsammans. Åt frukost och såg ett avsnitt Scorpion innan jag släppte av honom på Lugnet för avfärd mot två veckors läger och tävling.
 
Testade ett nytt intervallupplägg som var rejält jobbigt. Startade på nivå 11 och sprang en minut, ökade till 12 och sprang en minut, höll på så tills jag inte fixade att springa en hel minut på nivån längre - då vilade jag två minuter. Nästa gång började jag på nivå 12 och körde samma upplägg så länge jag orkade och sista omgången började jag på 13. Tips om ni vill testa! Har ni några roliga varianter?
 
På torsdagen storstädade jag och fixade innan jag hämtade upp Julia för en sväng till Borlänge. Vi fyndade en varsin kastrull på IKEA haha, mäktig shopping.
 
Fredag morgon och vadå? Jo, gubbhockey såklart! Den här veckan följde pappa med och testade så det var extra roligt! Gick bättre för mig än förra veckan men det var ovanligt tufft spel, genomsvettig men glad efteråt. Om jag ser trött ut så ja, detta är typ 7.50 på morgonen efter en timmes matchspel.
 
På lördagen spelade våra tjejer match mot Hedemora. Som tränare är jag nästan mer känslosam och laddad inför match än när jag själv spelar. Dessa tjejer är så himla duktiga och att få följa deras utveckling är fantastiskt, den här matchen syntes det så tydligt hur mycket de lärt sig under säsongen. De tar åt sig av träningarna, är underbara med varandra, stöttar och peppar och gör oss ledare så stolta. 
 
Efteråt hade jag och Magda myskväll med pizza och massa andra godsaker. En bra avslutning på en lyckad dag <3
 
I går, söndag, åkte jag hem till byn på kvällen. Kramade om pappa lite extra på Fars dag och hängde hemma en stund. Mamma kom hem Från Qadar och hade med sig somaliska pannkakor (vilka är sjukt goda) och jag fick med mig några hem. Åt några medan jag gjorde förslag på veckans isträningar.
 
Tog en tidig kväll igår vilket var väldigt skönt, läste en stund innan jag släckte och somnade. Har sedan drömt om att prins Carl Philip var på studentfirande här i stan och meddelade att ett virus som kallas Tom Jones sprider sig över landet och att alla med ryggsäckar måste ta skydd. (???)

NOVEMBER

Den ruskiga, blöta, kalla, mörka novembermånaden är här. För mig är det här slutet av hösten och början av vintern, med lite tur kan den första snön falla och temperaturen sjunka. På något vis är mörkret ändå lugnande, tyst och stilla, en månad att stanna upp och ta det långsamt, samla krafter inför nästa månad som bjuder på ljusare stunder. Det är nu vi måste vänta, stanna upp i nuet, passa på att känna lugnet och inte skynda oss till det som kommer senare. 
 
• D A T U M •
 
11/11 Fars dag. Ska ge pappsen en extra stor kram eftersom han är världens bästa paps.
 
12/11 Jobbet anordnar en massa olika aktiviteter med jämna mellanrum, jag har jobbat på stället i ett år nu och inte varit med på en enda grej hehe, men nu har jag bokat in mig på en föreläsning som heter Mindfuckness. Det ska bli intressant!
 
16/11 Höstfest för hela företaget och jag som, som sagt, inte brukar vara med på aktiviteter och egentligen inte alls känner mig bekväm med att gå på en sådan tillställning anmälde mig ändå. Tänker mig att det är en bra utmaning för mig och det kommer säkert bli väldigt trevligt också.
 
25/11 Den här dagen ska jag, Karin och Magda till Västerås på en heldag med seminarium, workshops, föreläsningar och information om dam- och flickhockey.
 
26/11 För att väga upp alla trevligheter ska jag även på skadebesiktning med bilen eftersom jag eventuellt kanske lite har kört in i en sten och gjort en bula under förardörren. Eventuellt. Fan.
 
 
• 1 0  S A K E R  J A G  V I L L  G Ö R A  I  N O V E M B E R •
 
1. Familjehäng. Mamma ska åka till Afrika i mitten av november och jag hoppas att vi hinner ses lite extra allihopa innan det. En filmkväll vore väl inte så dumt va? Hallå familjen vad säger ni?
 
2. Köpa nytt minneskort. Vet inte riktigt vad jag gjort med mitt men det har i alla fall gått sönder. Är ganska säker på att jag har flera, flera stycken men nu kan jag givetvis inte hitta ett enda. Ska köpa mig ett nytt och sedan, ja ni kan ju gissa, försöka fota lite mer (den stående punkten).
 
3. Träna. Det går hyfsat med träningen men känner att jag kanske skulle vilja utmana mig lite mer, lyfta tyngre, springa snabbare, träna längre. Känslan när man klarat av något man inte trodde skulle gå är ju oslagbar.
 
4. Laga mat. Vill bli bättre på att laga god och bra mat även när jag bara lagar till mig själv. 
 
5. Fundera kring och förbereda mig för framtiden. Jag jobbar som konsult och mitt uppdrag slutar sista november, det är alltså hög tid att se mig omkring efter nya utmaningar och möjligheter. Jag har en del lösa planer men ingenting är helt spikat ännu, det återstår att se vad som händer och framtiden känns spännande om än något oviss.
 
6. Läsa. Höstrusk, vinter och mörker = Harry Potter. När jag var yngre läste jag alla böckerna varje vinter men nu har det gått flera år sedan jag läste dem, nu har jag börjat på den första och ser fram emot många mysiga timmar i den magiska världen.
 
7. Kusinmys. Vi har tänkt ha fredagsmys någon kväll och det ser jag fram emot, se på film, spela kort och bara mysa en hel kväll. 
 
8. Tacos med tacosligan. Det har gått allt för länge sedan vi sågs alla fyra och nu tycker åtminstone jag att det börjar bli dags för en ordentlig tacoskväll!
 
9. Rensa och röja. Vi har några små skrymslen där hemma som skulle må bra (eller, jag skulle må bra) av att få sig en ordentlig omgång. Sortera, rensa bort onödiga pryttlar och få ordning även i skåp och lådor står på att-göra-listan för november.
 
10. Börja längta efter julen. Ni vet ju det här men för mig är det otänkbart att börja med sådant som hör julen till för tidigt. Veckan som slutar med första advent, det är då jag släpper fram julspellistorna, börjar fundera på var adventsljustakarna ska stå (som tas fram på advent och inte en dag för tidigt och ja, julpyntet väntar självklart till dagen före julafton) och ser den första julfilmen.

VECKA 44 GENOM TELEFONEN

Veckan började bra, jag smet lite tidigare från jobbet för att gå på bio med min fina tremänning Lova. Hur mysigt som helst och efteråt kom hon och moster Lena med hem på pannkaksfest, mamma, pappa och Petter kom också dit så det blev verkligen en bra kväll. Och filmen? Jo men riktigt bra!
 
Lova hade pysslat till oss och vi fick ett fint (läskigt) paket med supergulliga (läskiga) spöken och fina teckningar <3
 
På tisdagen bakade vi tunnbröd men det har ni ju redan sett.
 
I torsdags var jag och Magda på stan, det var lite evenemang med allt möjligt koliox men ingenting som var särskilt intressant tyckte vi (förutom när olika företag delade ut godis, då var vi på g). Vi åt Happy Meal istället hehe. 
 
Fredagen var en pangdag som vanligt. Startade med gubbhockey och jag var riktigt dålig. På riktigt, är ju inte någon stjärna i vanliga fall men jag brukar i alla fall vara bättre än i fredags. Men, men det var roligt ändå och jag får helt enkelt vara bättre nästa gång istället.
 
Det var halvdag på jobbet och när jag slutade vid 12 drog jag till gymmet med Sofia, efteråt mötte jag upp det här favoritgänget på allmänhetens. Vi lekte en stund och sedan hämtade J mig, på kvällen åt vi tacos hos Fille och sedan var vi tre på Bohemian Rhapsody - SÅ bra film!
 
På lördagsmorgonen var jag till kyrkogården och tände ljus för mormor <3 Det var en fin och klar höstmorgon och det var alldeles tyst i skogen. Stannade en stund och lämnade sedan med ett lugn i bröstet. Saknar mormor hela tiden, men vet att hon alltid är med oss. <3
 
I söndags gjorde jag en grej på att-göra-listan som jag gruvat mig för. Plockade bort möblerna från balkongen, skruvade isär och knölade in i bilen, har ställt dem på loftet hemma i byn nu och det känns så himla (överdrivet) skönt att jag fick det gjort. Balkongen är städad och redo för vinter. Olivträdet fick flytta in i hallen istället, får väl se om det överlever. Tips?
 
Vi avslutade helgen här, hemma i byn. Mamma hade gjort gryta på älgkött från Petters kollega och det var såå gott. En lugn och skön kväll som avslutade en bra vecka. <3