KULINARIET

När jag fyllde år var den absolut finaste presenten att få fira min dag med familjen. Att brorsan kom hem fast han var ute på andra äventyr. Så har det i och för sig alltid varit, att umgänget är det bästa. Men de här presenterna var ju även fina på bild. Buketten fick jag av morfar och burkarna är en del av presenten jag fick av mamma och pappa, ett stort paket med massor av lokala godsaker från Kulinariet, mums! <3 

26

Idag bjöd jag in till kalas hemma i byn. Jag blev grattad av hela familjen och är så väldigt tacksam över att ha så fina människor runt mig! <3 För första gången på typ evigheter var det inte strålande solsken och klarblå himmel på min födelsedag (hände sist när jag fyllde 2), så vi fick duka upp inomhus istället för ute på altanen. Det gick ju bra det med även om det inte kändes riktigt som min riktiga födelsedag haha. Vi fikade, babblade och kramades ett par timmar innan några av oss avslutade kalasandet med ett väldigt skönt dopp i sjön, det var 22 grader i vattnet trots att det regnat hela dagen. Tack allihopa för en fin födelsedag! <3 

KÖK

Här kommer några detaljer från köket (och en önskan om att någon gång lära mig fota inomhus utan att det blir helt suddigt och mörkt och blää). Tavellisterna satt där när vi flyttade in och de sitter så illa så tar man bort dem följer nog en bit av väggen med, det kommer åtminstone bli rejäla och fula hål. Så de får sitta kvar tills vidare. Kroklisten hittade jag på H&M Home och resten av grejerna är sånt där som är bra att ha nära till hands; saxar, rivjärn, kapsylöppnare och värmeljus. 

BOKTIPS | DET LILLA BAGERIET PÅ STRANDPROMENADEN

Jag har ju i flera månader haft på min lista att jag vill läsa mer, när jag var yngre läste jag massor. Jag kunde låna hem en hel hög med böcker från bibblan som sedan låg bredvid sängen tills jag läst ut dem alla, då lånade jag en ny hög. Jag minns många av böckerna än idag, men mest minns jag känslan av att läsa. Att försvinna in i en annan värld, att uppleva och resa genom en skriven text är underbart. För att sätta ett rimligt kom-igång-mål bestämde jag mig för att köpa en sommarpocket som jag skulle läsa under sommaren. En dag på mataffären var det pocketrea och jag valde den här. Mycket bra val om jag får säga det själv.
 
Personligen så gillar jag inte att läsa på baksidan av böcker, se trailers på filmer eller läsa rescensioner - jag tycker det förstör för mycket. Jag vill upptäcka själv. Därför har jag också väldigt svårt att skriva om en bok eller film, men jag kan säga så här. Det var en mysig berättelse som jag verkligen försvann in i, det var en sån där bok som jag inte ville sluta läsa och jag kom på mig en dag med att verkligen längta hem tills jag kunde läsa lite mer igen. Den utspelar sig på en ö, är vackert berättad och innehåller både kärlek, humor och massor av personer jag vill träffa i verkligheten. Dessutom blev jag väldigt sugen på bröd, hehe. Det finns två uppföljare och jag har tänkt återuppta barndomstraditionen att cykla till bibblan och låna dem. 

DET LILLA RUMMET

Att flytta från en etta till en trea innebär ju en väldig massa mer utrymme och dessutom två extra rum. Den första månaden var det här rummet mest ett förråd där alla flyttkartonger fick stå tills grejerna i dem hade hittat rätt. Sedan dess och nu, drygt ett år senare, ser det ut så här. Jag tycker det är ett mysigt rum och jag gillar att sova här ibland. Egentligen finns det kanske inget behov av en extra säng men den är ju bra att ha när det kommer besök eller när man verkligen måste ta en akut stödvila. Skåpet har jag byggt själv, fönstret fanns på gården hemma i byn när vi flyttade dit, trälådan fyndade jag på en loppis i Furudal för många år sedan och resten är väl en mix från Åhléns, IKEA och Indiska. 

KAFÉ MAGASINET

Precis som förra gången jag var i Göteborg, maj 2017 med Magda, blev det en frukost på Kafé Magasinet även den här gången. Det är verkligen fint där och till skillnad från sist var den här mysiga delen öppen nu, det var den inte förra gången. Jag och Jasmine delade på en avokadomacka, jag och Jompis på en yoghurt och Viktor delade i vanlig ordning ingenting med någon. Däremot försökte han sälja sin halvätna sallad till Johannes för 90 spänn. Blev föga förvånande ingen affär av det. Vi gick hit en kväll också, med Johannes familj, det var trevligt då med, men jag gillar nog frukoststämningen bättre än kvällsstämningen. Nästa gång jag är till Götet ska jag försöka utvidga mina vyer gällande frukostställen, eller så blir det Kafé Magasinet återigen, varför ändra på ett vinnande koncept?

STYRSÖ

Det här var en fin dag! Vi tog båten ut till Styrsö och där badade vi, paddlade ut med sup-brädorna till de små öarna, klättrade på de solvarma klipporna, köpte glass från en glassmoppe och bara njöt av en fin sommardag. Jag fantiserade om hur det skulle vara att bo på en ö och kände att det faktiskt lockade lite, eller åtminstone ett gulligt litet sommarhus. Jag gillar verkligen Göteborg, det är en underbar stad! Glad över att ha fina minnen att spara på.

LEDIG

Sommarens ledighet, en enda liten minisemester på fem små dagar. SOM JAG NJUTER. Göteborg var härligt, Ed Sheeran var fantastisk, vädret var lika underbart som det verkar ha varit i hela landet. Havet var ljummet, klipporna solvarma, sällskapet var fint. Landade här hemma igår och har sedan dess uppskattat varenda minut av ingenting. Älskar att vara hemma utan planer. Det händer väldigt, väldigt sällan. I vanliga fall är det många olika punkter som ska bockas av varje dag och att minst två olika grejer krockar varje dag är inget ovanligt.
 
Idag vaknade jag till en oplanerad dag och den blev så bra. Fick ihop ett bra träningspass som gav massor med energi, slängde mig i sjön direkt efteråt. Åt pizzabuffé till lunch och hann med massa trökiga ärenden som är sköna att ha fått gjorda, skrotade hemma en stund innan jag mötte upp Ellinor och Isak för ännu mer bad, sedan gjorde jag någon slags pastagrej som vi åt på balkongen medan Isak sov sådär gulligt som bara en tremånaders kan. När jag kramat dem hejdå några timmar senare fastnade jag i soffan på balkongen och nu funderar jag på om det inte är dags för ett kvällsdopp..?

MARIESTAD

Som sagt, hur somrig får en stad vara liksom!? Jag la upp några mobilbilder från vår roadtrip tidigare, men här kommer ett gäng jag hade på kameran. Det vi såg av Mariestad var så himla, himla fint. Behöver ju kanske inte förklara, för jag antar att ni kan se själva - men alltså ljuset den kvällen vi var där <3 Allting lyste i rosa, guld och aprikos. Och där satt vi i en hammock med handen i chipspåsen och såg solen gå ned över sjön. Det var en fin kusinkväll det.

FAVORITER

För alla som vill anteckna: Mina favorittröjor just nu (reafynd såklart hehe). Länk här för den som vill härmas. Tror jag provade dem typ 12 gånger fram och tillbaka för att jag inte kunde välja vilken färg jag ville ha, det blev den vita. Tills för några dagar sedan när jag köpte den gröna också. Ja, jätteintressant information jag vet. Varsågoda.

RECEPT | HALLONRUTOR

Att baka ska vara enkelt, gå snabbt och lämna så lite disk som möjligt. Dessutom ska det vara lätt att göra rätt, det här receptet blir lyckat varje gång. Jag lovar!
 
 
• D U   B E H Ö V E R •
100 gram smör
3 dl socker
2 dl ägg
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl hallon
 
 
• G Ö R   S Å   H Ä R •
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull som alla ingridienser får plats i, rör ned sockret tills allt blandats.
Tillsätt äggen och resten av de torra ingridienserna, rör till en jämn smet.
Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper, den här smeten är lagom till en form som är ungefär en halv långpanna, det blir ca 15 rutor.
Fördela hallon i kakan, strö på kokos, mandelspån eller annat om så önskas.
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
 

ROADTRIP

Förra lördagen hade jag min kusin Vilde sovandes på soffan, vi gick upp tidigt och packade in oss i bilen. Solen värmde även fast klockan bara var halv sju när jag gick ut på trappen och väntade på att tonåringen skulle vakna. Skara var målet men vi tog frukostpaus i Örebro, ungefär halvvägs. Att vi åkte till just Skara var för att min brorsa var med i ett driftingteam som var där och tävlade i Swedish Drift Championship och vi drog helt enkelt dit för att titta och få en utflykt.
 
Vi hängde lite med gänget i depån, kollade på racen, följde med på ett akutuppdrag (en oväntad del i hade gått sönder så brorsan fick kasta sig i en bil och köra 4 mil enkel väg för att hämta upp en ny). Det var roligt att se och jag blir liksom så stolt över min lilla pluttbrorsa som kan så mycket, är duktig och är med om allt det där. Han tycker säkert inte att det är någon stor sak och att jag är en fjant som ens tänker så men jag hade den där storasystervärmen i kroppen i alla fall. Så det så. <3
 
Glasspaus var nödvändigt! Testade den här för första gången och den var inte fy skam alls.
 
Efter en dag vid tävlingarna åkte vi in till Skara och kikade lite i stan, jädrar vad många fina hus det fanns där! Ville bara gå omkring och titta överallt. Så himla, himla fina! Sedan åkte vi till Mariestad och ja, där var det inte fult heller. Vilken sommarstad! Vi köpte lite smågott och satte oss vid hamnen, det fanns som stora trähammockar överallt och vi satt där och bara myste.
 
Vi sov i bilen haha, det gick hur bra som helst. Parkerade på ett lugnt ställe nära ett bostadsområde och vaknade med den här utsikten. 
 
Morgonen efter sprang vi en runda längs med hamnen och i naturreservatet, älskade verkligen all vacker natur som fanns kring stan. Det var liksom fint överallt. När klockan var nio spelade kyrkklockorna "Den blomstertid nu kommer" och vi tittade på varandra och ba men lägg aaav hur somrig får en stad bli?!

2018-07-07

 
Igår - Paddlade kajak på en stilla sjö med Jennifer, gick över förväntat och det var så vackert så det pirrade i magen.
Idag - En sån där dag när det känns som att jag inte får någonting gjort fast jag egentligen gjort en hel del.
Imorgon - Ska jag ta vara på solen och värmen, vill vara utomhus hela dagen.
 
Jag tycker - Att det skulle vara najsigt om det kunde sluta blåsa så himla mycket hela tiden (okej inte hela tiden men de senaste dagarna har det blåst tillräckligt för att vara störigt).
Jag borde - Inte skjuta upp sådant jag kan få gjort direkt, typ "ahh jag går ut med det i förrådet sen" *tre dagar senare fortfarande inte gjort* ska bättra mig och göra saker på en gång istället.
Jag vill - Ta ett kvällsdopp.
 
Något roligt - Att jag börjar gilla att springa (????).
Något tråkigt - Att Sverige åkte ur VM, men tackkkkk för spännande matcher, gemenskap, glädje och stolthet. <3
Något gott - Chokladglassen jag och Jennifer gjorde som det faktiskt finns kvar av i frysen, mmhmm. Det blir en skål till kvällen.

JUNI GENOM TELEFONEN

Haha ja alltså det här med att fota med mobilen, jag tyckte det var så himla fint och bra att jag kommit igång med det så pass att jag kunde slänga in lite mobilbilder här. Och sen störtade den i backen och skärmen är nu sprucken, kameran har fått en stor fläck och jag har som ett svart hål i bilden där ingenting syns. Ibland fungerar den inte alls och ibland ser det ut som att jag fotar genom gröt typ. Så det här är liksom det enda jag fått ihop. Inget klag tack.
 
Det här var väl kanske egentligen maj, jag minns inte riktigt? Men det var en mysig kväll i alla fall så bilden får vara med ändå. <3
 
En kväll var jag och Julia ute och gick i stan, en sån där solvarm kväll där alla håller sig utomhus, det är fullt på alla uteserveringar, grillfester i alla trädgårdar och musiken spelar från alla håll. Vi var inte delaktiga i något annat än att gå omkring och äta lördagsgodis och prata skit. 
 
Jag fick ju till några midsommarbilder med telefonen i alla fall, men det här är en av de jag inte lagt upp tidigare. Fina byn alltså. Sommar hej vi gillar dig <3 Vädret är så himla magiskt så man tror man drömmer. Njuter varje dag av långa kvällar och att det känns som ledigt även fast jag jobbar.
 
Mums för glass! Sockervaddssmak och den chokladigaste chokladglassen man kan tänka sig. En varsin Rättviksglass på stora torget med Ellinor och Isak, en fin eftermiddag eller vadå?

JULI

Juli, det är väl ändå sommarens månad? Det är liksom nu det är sommar ännu mer på riktigt än i juni, när det nästan bara är som ett smakprov på allt det fina som ska komma. Nu är vi här, i den fina sommaren, men vi har fortfarande mycket kvar av den och kanske är det just därför juli känns alldeles extra härlig.
 
• D A T U M •
 
1/7 På söndagen kom juli och då var jag och min kusin påväg hemåt, vi var på tvådagarsroadtrip och vi turistade runt i Skara och Mariestad, i Skara var vi på biltävling och i Mariestad var vi helt till oss av att det var så fint där. Det var en väldigt fin helg.
 
11/7 Här börjar mina fem lediga dagar och jag kommer slå på stort från början med Ed Sheeran på Ullevi följt av några dagar i Göteborg.
 
29/7 Min födelsedag! Det ska firas på ett eller annat sätt.
 
 
• 1 0   S A K E R   J A G   V I L L   G Ö R A   I   J U L I •
 
1. Ingenting. Förra månaden hade jag "vara nöjd" på listan och det här är väl ungefär samma sak fast ännu mindre (och den här månaden vill jag vara mycket bättre på det), jag har nästan inga planer alls i juli och jag ska verkligen försöka njuta av att göra ingenting.
 
2. Ha kalas. Okej så här kan ni läsa om fjolårets födelsedag och när ni gjort det förstår ni ju att om jag kan få till ett i närheten av lika härligt firande i år kommer jag vara ööööverlycklig. Plus i kanten: Förra året fick jag veta att Ellinor hade en skatt i magen och i år kommer världens gulligaste pluttkille förhoppningsvis komma på kalas.
 
3. Grilla. En riktig grillkväll är något jag är sugen på, massor med god plockmat, kubbspel, kvällsbad, tända ljus när solen går ned (ahh och ett evighetskrig med myggen såklart). Får försöka styra upp detta med familjen eller något mysigt gäng.
 
4. Strosa i Göteborg. Känns som att det är typ hundra grejer som ska hinnas med under Göteborgsdagarna men jag vill mest bara gå runt och turista, titta lite här, fika lite där, åka båt till någon ö, bada i havet, vara ute i den ljumna sommarkvällen och bara ha det bra.
 
5. Övningsköra. Måste börja öva på finliret, mer precisionskörning (läskigt!!) och bättre kontroll.
 
6. Läsa. Sist jag var och handlade bestämde jag mig för att köpa en sommarpocket, tog en som såg somrig ut på utsidan till och med och den ska jag försöka hinna igenom. 
 
7. Plocka jordgubbar. Om jag hinner skulle jag vilja åka till ett jordgubbsplockställe och plocka (äta) massor med solvarma jordgubbar.
 
8.  Fota. Haha ett jävla tjat om att jag vill fota men fortfarande aktuellt. 
 
9. Förbättra miltiden. Fredagsmilen ska bli snabbare, oklart hur mycket snabbare men så länge tiden minskar istället för att öka är jag nöjd.
 
10. Åka båt. Kort och gott så, någon slags båt (kajak räknas) och jag ska ut på vattnet. Punkt slut.