EN MORGON

Jag vaknade vid femtiden och märkte att jag somnat med lampan tänd, en penna i handen och ett korsord från Clas Ohlsons reklamtidning bredvid mig i sängen. Försökte klura ut det igår kväll men hann inte ens halvvägs innan jag tydligen somnade. Hahah hur gammal är jag? Inte 26 i alla fall? 86? Jag somnade om ett par timmar innan jag gick upp och gjorde morgon. Jag kikade direkt lite på de fina assietterna jag kostade på mig igår. Det var 25% på allt på Indiska och deras porsin är <333 och eftersom jag inte kunde bestämma mig om vilken färg som var finast tog jag sex stycken i olika färger (?!?! vilket är väldigt inte jag men kanske mitt nya jag? vem vet?). Nu ska jag snart dra på mig något annat än pyjamas och möta upp Magda för massa kuligheter. Häng med på instastories vettja! Kika in på @corneliaeri okeeej? Bra. Ha en fin lördag!

RECEPT | BANANBRÖD MED ROSTADE HASSELNÖTTER

Övermogna bananer? Baka bananbröd! Det här blir ett saftigt, matigt bröd som mättar bra till både frukost och mellis. Ingen jäsning gör att det går snabbt att slänga ihop och ingridienserna går att variera utefter vad som finns hemma i skåpen. Variera mjölet och byt ut nötterna för att testa dig fram till ditt bästa bröd.
 
 
• D U   B E H Ö V E R •
 
2 mogna bananer (gör inget alls om de blivit bruna och tråkiga)
4 dl fil
1 dl mörk sirap
½ dl hasselnötter
½ dl krossat bovete
1 dl havregryn
5 dl mjöl av valfri sort (här har jag använt rågmjöl)
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt
 
 
• G Ö R  S Å  H Ä R •
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa en av bananerna, blanda fil, bananmos och sirap i en bunke.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått önskad färg, lägg dem i en kökshandduk och krossa dem med handen.
Tillsätt alla torra ingridienser och rör till en tjock, klibbig smet.
Tryck ut degen i en brödform med bakplåtspapper och toppa med havregryn, banan och flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i ungefär 45-50 minuter.
Tips! Färskost är min favorit att ha på det här brödet.
 

SO TELL ME WHO'S GONNA SAVE, WHO'S GONNA SAVE US TONIGHT, TONIGHT?

Jag kände mig egentligen lite småhängig hela förra veckan, men inte så mycket mer än så, igår vaknade jag med lite ont i halsen men tänkte att det nog skulle ge med sig. Ställde klockan på vanlig tid imorse men näe, att cykla iväg till jobbet var inte alls aktuellt. Ont i huvudet, febrig och ont i halsen, snorig och bara helt slut. Hej förkylning helt enkelt. Försöker göra så lite som möjligt idag, läser, nynnar lite på Gavin DeGraw-låtar som spelas på låg volym och småsover i soffan. Hoppas ni har en peppigare måndag än jag!
 
/stickad tröja - lager 157.

2018-09-23

Söndag 12.02 och jag har nog växt fast i soffan för jag verkar inte kunna ta mig loss. Det gör inte så mycket. Imorse sprang jag veckans långlöp och jag har nog hittat en ny favvorunda, det är en grusig skogsväg som går längs sjön nästan hela vägen. Nu börjar skogen bli sådär färgsprakande men solen värmer fortfarande så hösten är verkligen i toppform just nu. Det är däremot inte jag, vaknade och kände mig rätt krasslig idag, lite småont i halsen och täppt i näsan. Men jag har roliga söndagsplaner med Magda idag så jag hoppas batteriet i kroppen räcker hela dagen. Förutom det har jag tänkt fixa nya batterier till mina klockor (vilket jag tänkt göra i typ ett halvår), eventuellt göra några lyft på gymmet och baka bananbröd. Vi får se vad det blir av den här dagen helt enkelt.

RECEPT | NATTJÄSTA FRALLOR

Nybakta frallor till frukost? Javisst! Det här går på riktigt hur snabbt som helst att fixa. Degen tar max två minuter att slänga ihop och jäsningen klarar sig själv under natten. Det är inte ens några konstiga ingridienser i receptet utan bara helt vanliga grejer som brukar finnas hemma. Perfekt till helgfrukosten! 
 
 
• D U   B E H Ö V E R •
 
6 dl mjöl av valfri sort
3 dl vatten
1 tsk torrjäst eller 3 gram färsk jäst
½ tsk salt
 
 
• G Ö R   S Å   H Ä R •
 
På kvällen: Blanda torrjästen med mjölet eller den färska jästen med vattnet (3 gram motsvarar ungefär en jästbit stor som en ärta),
tillsätt sedan resten av ingridienserna och arbeta ihop till en klibbig deg.
Lägg en handduk över bunken och låt degen stå framme i rumstemperatur och jäsa under natten. 
 
På morgonen: Lägg degen på mjölad arbetsbänk. Degen är väldigt klibbig så använd en degskrapa för att skära degen i 6-8 lagom stora delar,
använd degskrapan för att forma bröden och placera dem sedan på bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ en ugnsfast form med isbitar i botten på ugnen och grädda bröden i 10-15 minuter på 250 grader.

KÖK & ETT BLOCKETFYND

Den här redahyllan såg jag på blocket och eftersom jag vet att jag, den dagen jag bygger ett kök, vill ha en sådan inbyggd tänkte jag att jag lika gärna kunde slå till när jag väl hittade en i fint skick till bra pris. Tills vidare får den stå på bänken, just nu är det kanske lite väl mycket burkar och grejer framme men det är ju skönt att ha vissa saker nära till hands. Russin till exempel, det är jäkligt bra att ha inom räckhåll när man kommer hem och är arg-hungrig haha.

ÄPPELMOS

Godmorgon! Förra helgen fick jag en burk med nykokat äppelmos av Ellinor (tack! <3) och det är så gott. Idag blev det en klassisk fil-och-flingor-frukost och en sked äppelmos till det är ju pricken över i:et. Det är en klar septemberdag idag och solen värmer vissa stunder. Jag har en lugn morgon framför mig innan jag ska packa mig iväg till Lugnet. Igår kväll gjorde jag ett ryck i våra hockeyförråd som var helt brutalt stökiga, röriga och bara kaos, ägnade ett par timmar åt att sortera, rensa och röja och idag tänkte jag dammsuga ur dem innan det är dags för träning. Både ispass och fyspass står på schemat idag (jag är tränare) och för egen del blir det ett skivstångspass innan tjejernas samling. När träningarna är färdiga vid fyratiden ska jag åka ut till byn en stund och sedan är ännu en söndag förbi. Ha en fin dag, vad ni än har för er!

EN TIDIG MORGON

Jag cyklar till jobbet vid sextiden varje morgon, det varierar lite men jag försöker komma iväg mellan kvart i och kvart över. De dagar jag springer på morgonen blir det lite senare men jag vill gärna vara på kontoret strax efter sex. Jag cyklar över gruvplan och igår fick jag lov att stanna en stund och andas in allt det här. Alltså. Kolla. Himlen. Det var mörkt omkring mig men himlen var full av färger. Helt klart en härligare morgon än måndag och tisdag när jag cyklade i spöregn.

AUGUSTI GENOM TELEFONEN DEL 2

Augusti kändes, som sagt, som en väldigt lång månad och jag gjorde både det ena och det andra. Gillar att se tillbaka på de små ögonblicken fångade med telefonen, det är en fin känsla att bli påmind om stunder man uppskattat men kanske inte kommer ihåg helt av sig självt.
 
Pappa cyklade cykelvasan och jag tog med mig Nord upp till Mora för att heja på honom sista biten. Min farbror var med längs hela vägen och peppade papsen från start, det var roligt att möta upp dem och jag blev väldigt sugen på att cykla jag med - nästa år kanske! Heja paps! Bra gjort! <3
 
En torsdag bjöd jag hem tacoligan och så gjorde vi det vi är bäst på: Äta tacos. Så himla bra grej att göra något sådant på en torsdag, då känns det som att helgen börjar redan då.
 
Det känns som att jag haft rätt många lediga stunder och vissa av dem har jag spenderat här, i soffan, det är rätt olikt mig men jag har insett att jag är en riktig soffperson haha! Jompisen har varit iväg en hel del och jag har uppskattat de lugna kvällarna med mysiga program på tvn och lite småregn mot fönstret.
 
Jag har hängt en del med Julia och en lördagskväll bjöd hon på hamburgerfest. Vi köpte med oss en varsin burgare och annat gott som vi var sugna på och slöade oss sedan en hel kväll. Mys!
 
Vi gick en prommis också faktikskt. Till Hemmakväll hehe. Så här fint var det i stan! Alltså Falun är bra fint och det är så roligt när det verkligen glimtar till och visar upp sig så här tjusigt.
 
Älskar den klara, friska luften på morgonen och att mötas av solen varje dag när jag öppnar dörren. Jo, jag hade bra gärna mötts av ett lite mer öppet landskap, en sjö, ängar och åkrar med blånande berg i bakgrunden, men det här är helt okej.
 
Jag, Ellinor och Isak tog en sväng på bondens marknad och alltså den där ungen är så söt så man smäller av. Vi strosade runt, Elli köpte grönsaker och honung. Jag köpte inget men gillar ändå att gå dit, det är en mysig lördagsgrej här i stan. 
 
Vi käkade Rättviksglass också. Mums! 
 
En morgon testade jag, Magda och Linneorna Diner 45 i Rättvik. Det var ingen hit. Tyvärr. Men det kanske är en kul upplevelse jag vet inte? Vi tyckte mest att det var snordyrt och inte särskilt märkvärdig frukostbuffé. 
 
Men det är ändå ett snyggt ställe och vi konstaterade att det var bra att vi testade, då vet vi ju i alla fall. Haha! Snåla klubben hej hej.

ÄPPELSMOOTIHE OCH VALDAGEN

Slurp! Äpple, kanel och citron i en mumsig smoothie som smakar nybakt äppelpaj. Tack mamsen för den godingen, gjord på våra egna äpplen. Och nu över till något helt annat: Har ni röstat? Det hoppas jag! Det är tredje gången jag får rösta och det har självklart känts viktigt även de två andra valen men i år har jag varit intresserad på ett annat sätt än tidigare. I år har jag verkligen försökt sätta mig in i både vad jag och vad partierna faktiskt tycker. I vallokalen, en låg- och mellanstadieskola här där vi bor, hade eleverna förmodligen jobbat med demokrati, val och politik under de senaste veckorna för det satt affischer lite överallt där olika partier kampanjade för sin sak, tex "Dinopartiet - när du vill bli en dinousarie, barn får också lön!" och "Anti-dab-partiet för mindre cringe i världen", det fanns även "Må-bra-partiet, när du vill må bra och ha en bra ekonomi och allt är bra!" och jag kände mest "var finns deras valsedlar?!" Är det något jag inser så är det att det här inte är enkelt, ibland önskar jag att vi kunde få rösta på olika partier i olika frågor. Eller att de bästa politikerna i varje parti bara kunde ta med sig de frågor de är allra mest specialiserade på och bilda ett bästa-partiet-parti och göra det bästa för Sverige. Jag är tacksam för vår demokrati och hoppas för allt i världen att vi imorgon kommer vakna upp till ett resultat som kommer göra oss alla och vårt land gott.

NYA SÄNGLAMPOR

Hej, behöver hjälp! Kan inte bestämma mig för om jag gillar den här lampan eller inte. Har velat haft något liknande men är inte gjord av pengar och alla som är fina kostar ju massor (äter hellre mat än köper lampa för 1000 pix). Den här lampan från IKEA har jag skrattat åt flera gånger pga. ful men i fredags köpte jag två ändå. Skruvade upp den ena och har försökt känna efter om det känns bra eller inte, plis plis hjälp mig med detta viktiga beslut så här i valtider. Tack.