CHOKLADBOLLAR

Äntligen fredag igen, hurra för det! Det här kanske inte är tidernas lifehack men hittade dessa bilder i en bortglömd mapp och tänkte att det är väl ändå ett hyfsat fredagstips? Helt vanliga chokladbollar som jag klumpigt och enkelt doppat i smält choklad, strösslade med pärlsocker och rostade, hackade hasselnötter men jag tänker mig att krossade polkagrisar, något saltigt eller kanske chili inte heller vore helt tokigt? Hur som helst, fin helg på er!

WE DON'T WANNA HEAR THE REAL WORLD PASSING BY

Ville bara kika in och säga att det här är en så himla, himla fin helg. Jag hoppas att ni har det lika bra som jag har det just nu. Den här helgen har nästan smakat sommarlov och vad kan vara bättre än det? Just nu mumsar vi rabarberpaj och tittar på vm-finalen (heja Sverige!), håret är fortfarande fuktigt från kvällsdoppet efter löpturen i skogen och de senaste dagarna har verkligen varit fyllda med många fina stunder, stora som små. Så tack livet för det.

CHLEB I WINO

När vi letade boende i Gdansk fastnade jag först för hotellet Chleb i Wino, men under tiden vi velade med datum hit och dit hann det bli fullbokat och vi valde därför ett annat. När vi vår första morgon i var ute på upptäcksfärd och hade promenerat runt i gamla stan i ett par timmar hamnade vi helt plötsligt utanför just det hotellet vi hade spanat in från början och bestämde oss då för att åtminstone äta frukost där. Och jäklar i min lilla låda vilket bra beslut. 

NO SLEEP

Att sova känns inte lockande när våren ropar på en. När knopparna brister överallt och det nu grönskar med full kraft, när marken är varm och sjöarna stiger i temperatur. Jag vill liksom inte gå in, vill inte ta kväll. Samtidigt sover man ju aldrig så gott som efter en dag utomhus, när fönstret stått öppet hela kvällen och skinnet fortfarande är solvarmt. Önskar mig mer tid, vill hinna njuta av allt det här på riktigt.

MAJ

I vanlig ordning misslyckas jag med att få till ett inlägg som detta i början av månaden, det kommer istället lite så här nästan halvvägs till nästa... Men vad gör det om hundra år liksom? Våren är här med full kraft och även fast vissa utropar att sommaren här här nu känner jag att jag vill hinna njuta av våren precis som den är, varm och härlig, stormig och busig, knoppar som slår ut och vattendrag som svämmar över. Det här är mitt maj.
 
• D A T U M •
 
4/5 Jag och Magda tog årets första dopp. Kallt som satan men skönt efteråt. Sedan jag var liten har jag alltid doppat mig dagen efter att sjön sköljt, i år var jag några dagar sen men Runn skjöljde på tisdagen så inte så tokigt ändå. Och nej, dopp i samband med bastu eller när isen ligger räknas inte.
 
7/5 Sommarfysen för hockeyn drog igång och vi kör ihop med samma gäng som förra året, grymt rolig träning och ständigt utmanande. Igår var jag skakis efteråt och ikväll ska vi springa intervaller. Det är väldigt varierande pass och alltid väldigt jobbigt. 
 
12/5 Vi ska springa ett stafettlopp med hockeyn, Tiskenloppet, där vi tillsammans ska få ihop ett marathon. Det ska bli roligt att kämpa tillsammans och en bra utmaning. På morgonen har jag dock annat uppdrag när jag, farmor, pappa och Nella ska stå vid en av vätskekontrollerna längs Dalkarlsvandringen, en liten tradition vi har. Helgen efter ska antagligen jag och pappa åka till Stockholm och bära fanan från vår by också, men vi får se hur det blir med det.
 
27/5 Mors dag <3 Vår fina, älskade mamma ska vi såklart krama lite extra på en sådan dag. Kanske kan vi ge henne en riktigt varm och härlig dag att njuta av. 
 
 
• 1 0  S A K E R   J A G   V I L L   G Ö R A   I   M A J •
 
1. Grillpremiär. På fredag ska vi grilla hemma i byn och det blir första för i vår, vi tänker oss någon slags knytis och jag är säker på att det kommer bli både gott, mysigt och härligt. Längtar!
 
2. Fortsätta träna. Fysträningen har bara hållt på en vecka än men det känn verkligen som att jag är inne i en bra träningsperiod nu, tränar väl inte perfekt och inte allt för mycket heller men det känns roligt, motiverande och jag ser liksom fram mot varje pass. Springer på morgonen två dagar i veckan, tre fyspass med hockeyn i veckan, något lite längre löppass och sedan en eller två vändor till gymmet, det är väl ungefär vad man hinner med.
 
3. Umgås. Kort och gott, vill hinna umgås med alla mina nära och kära på ett eller annat sätt <3
 
4. Övningsköra. Det är dags att damma av skinnstället och rulla ut motorcykeln igen, med skräckblandad förtjusning. Så här i förväg känns det nästan jobbigt men jag vet att när vi väl drar ut kommer det bara kännas spännande och roligt!
 
5. Gå på upptäcksfärd. Hitta nya rundor här i närheten, gå vilse på stigar jag inte gått förut, hitta fina platser, besöka Källslätten, upptäcka och se mig omkring i allt det vackra som finns nära.
 
6. Hålla köpförbudet. Första maj bestämde jag mig för att jag inte får köpa någonting på hela maj, förutom i mataffärer. Det går bra än så länge (bortsett från ett loppisfynd för 30 kr) och jag tänker mig att det är en bra grej att hålla månaden ut. Inte för att jag är den som shoppar loss åt höger och vänster utan bara för att jag vill. Eventuellt att jag nöjer mig med att hålla det till 26/5 när jag och Ellinor förhoppningsvis ska iväg på utflykt till en enorm butik med inredning, växter och krukor som öppnar då. Ehhhe...
 
7. Njuta, andas. Det är en del lediga dagar i maj och jag är expert på att boka in tusen grejer varje dag. Ska försöka låta bli men det är svårt att stoppa sig själv när man går på högvarv. Men jag ska verkligen försöka ta mig tid till det där med att bara vara, läsa bok på balkongen, ta en sovmorgon eller en lång och lugn kvällspromenad bara för att.
 
8. Vara ute. Så som vädret är nu vill jag aldrig någonsin gå in igen i hela mitt liv. Om det håller i sig ska jag försöka vara ute så mycket det bara går för att inte bli tokig av alla timmar jag spenderar inomhus på ett kontor.
 
9. Göra glass. Det kanske börjar bli dags att göra årets första omgång glass, kanske kan det vara ett bra bidrag till fredagens grillkväll? Mums!
 
10. Vårruset. Ännu ett datum att ha lite koll på är 21/5 när det är Vårruset här i stan, vi ska springa med hockeyn och jag har satt upp ett mål för mig själv som jag inte tror att jag kommer klara men som jag ska göra allt jag kan för att fixa ändå. 

PIZZA PROSTO

Alltså vet ni hur god den här pizzan var??? Kan nog ha varit den godaste pizzan någonsin faktiskt, eventuellt så blir ju mat lite godare när den är kryddad med semester men jag tror att den håller måttet rent generellt också. Detta var vår sista ätning i Polen, en liten pizzeria vid tågstationen i Sopot som jag gärna skulle ta med mig hem. Igår gjorde vi ett försök här hemma att få till en liknande pizza, den blev inte på pricken lika god men helt klart godkänd. Pesto, mozzarella och tomater - det behöver inte vara svårare än så.

RECEPT | GRANOLA

 
Jag nämnde i mitt aprilinlägg att jag ville göra granola och lovade att dela med mig om jag lyckades få till ett lyckat recept - så, tadaa! Kan dock erkänna att det ni ser på bilderna är från en av de misslyckade omgångarna (detta är vad som gick att rädda från en i övrigt kolsvart plåt). I tisdags gjorde jag ett nytt försök och då blev det riktigt bra, skillnaden var delvis mängden kokosolja och delvis tiden i ugnen. Receptet nedan är alltså från den lyckade omgången. Håll till godo!
 
 
• D U   B E H Ö V E R •
 
1 dl kokosolja
1 dl honung
3 dl havregryn, fiber eller vanliga, med eller utan gluten
1 dl grovhackade nötter, jag tog cashew och mandlar
1 dl frön/kärnor, jag tog sesamfrön och pumpakärnor
1 dl torkad frukt/bär, jag tog russin
1 nypa flingsalt
 
 
• G Ö R   S Å   H Ä R •
 
Smält kokosolja och honung i en kastrull, akta så det inte bränner fast.
Blanda alla torra ingridienser i en skål.
Häll den varma kokosolja-honungs-blandningen i skålen och blanda tills allt blivit "blött".
Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10 minuter, ta ut plåten och blanda om allting och grädda ytterligare 10 minuter tills allt fått fin färg.
Stäng av ugnen och ha ugnsluckan öppen tills allt svalnat och torkat.
Ta ut plåten och blanda i tex. russin eller torkade bär, toppa med flingsalt.

STREETS TO GET LOST BETWEEN

Vi hade som sagt inga bestämda planer under våra dagar i Polen utan vi ville bara leta oss fram, gå vilse bland alla vackra byggnader och små gränder. Och det gjorde vi. Jisses så mycket det fanns att se, det kändes som att vi gick kors och tvärs över hela staden men jag är säker på att vi inte ens såg hälften av vad som finns att utforska. Jag som älskar vackra, historiska byggnader fick stanna ungefär hela tiden för att titta upp på de höga husen. Hela staden gjorde mig väldigt nyfiken på dåtiden och jag önskade många gånger att jag kunde kasta mig tillbaka i tiden för att uppleva hur det var när stora handelsskepp seglade in i hamnen och stadens torg myllrade av annat än turister. 

GDANSK

I lördags flög vi till Gdansk, vi landade ca 18.30 och i väntan på bussen från flygplatsen hade vi sällskap av den här solnedgången. Det var första gången i Polen för oss och vi hade inte kollat upp någonting i förväg, vår enda plan med resan var att gå på känn och bara upptäcka det vi kände för. Eventuellt hade det varit bra om vi åtminstone kollat upp busstiderna i förväg men det löste sig även fast all information stod på polska. Vi fick vänta i över en timme men höll modet uppe ändå, det kändes som att bussen åkte zick-zack över hela Polen innan den slutligen stannade på centralstaitionen i Gdansk. Vi letade oss fram till hotellet och tog oss sedan till det långa torget och spanade på uteserveringarna innan vi till slut valde en med livemusik. Resten av resan tar vi en annan gång.