Första helgen i advent

I helgen infaller första advent och för mig är det då nedräkningen till julen börjar. Fyra söndagar i advent, ett ljus för varje, en dag i taget tar vi oss fram mot vår varmaste, ljusa och kanske vackraste högtid. Adventstiden, längtan och förväntan är något jag värdesätter. Både för min egen skull och för traditionens skull, vi väntar ju på Herrens ankomst om vi ska vara petnoga (vilket jag tycker att vi ska). Vissa kanske tycker att jag är bakåtsträvande men jag vill verkligen bevara de traditioner som finns kring jul och advent. På första advent tänds adventsljusstakarna och kanske adventsstjärnorna i fönstren. Första ljuset brinner ensamt innan det efter en vecka får sällskap av nästa. Hemmet förbereder sig långsamt, kanske med hyacinter eller pepparkaksbak. Pirr i magen och tid med nära.
 
Julen smyger sig på men advent är i fokus, och det verkliga julpyntet med tomtar, julgran, krubba och röda gardiner får vänta till julhelgen. Hos oss tar vi alltid in granen kvällen före julafton och det är även då våra juldekorationer får titta fram från sina gömmor och ÅH vilken lycka det är, just för att vi längtat och väntat och för att det är det som gör julen så speciell. För mig är det viktigt att vänta och längta, och ja, jag blir nästan irriterad och upprörd när jag ser julpynt, granar och adventsljusstakar redan i oktober och november. Som om det inte är något verkligt vi väntar på.
 
På något sätt, med allt som händer i världen, vill jag så gärna att vi ska kunna bevara våra traditioner, att vi ska kunna luta oss mot dem, känna trygghet och veta att "det här, det är vårt arv". Jag vet att det kanske låter löjligt, men det är så jag känner. Jag har väntat och längtat hela gråa, kalla november och att nu ha första advent så nära känns underbart. Jag kommer spendera helgen i Stockholm med min finaste Ellinor och jag kommer njuta till fullo av allt som har med väntan på julen att göra, varenda ljusslinga och dekoration. För nu är det advent och nedräkningen har börjat. ♥

Life x 4

Nu släpper jag den nivån jag ändå vill försöka hålla på bilderna här inne och slänger upp några sparade klick direkt från telefonen, lite sådär direkt från livet kan man väl säga. Om ni gillar det kan det ju hända att det blir fler gånger. Och om inte kan vi ju låtsas som att det här aldrig hände. Ok? Bra.
 
Något grönt inne i badrummet. Oklart hur länge den kommer överleva eftersom alla typer av växter brukar dö rekordsnabbt här hemma, men än så länge står den stark och stadig i en flätad korg.
 
En dag förra veckan bjöds det på lunch hos farmor och farfar, jag plockade upp morfar och åkte dit för att äta mig proppmätt på stekt fläsk, löksås, vitkålssallad och dundergott potatismos. Pappa svängde också förbi och när han åkte tillbaka till jobbandet la jag mig på soffan och smålurade medan världens finaste pensionärer pratade om allt och inget tills farmor tog fram cittran och spelade några visor.
 
Under en lite för lång period har den här sporten tagit så väldigt mycket mer än den givit på alla tänkbara sätt. Nu är vi tillbaka på rätt spår, jag, laget, hockeyn och träningen. Vi har en lång väg till målet, men det känns inte längre som att vi slåss mot hela världen i motvind. Det är sådär glädjefullt och viktigt igen, så som det alltid varit innerst inne.
 
Den här boken läser jag just nu. Har inte ens hunnit med hälften eftersom jag tror att jag är inne i någon period där jag är jäktad inombords och känner att varje stillasittande sekund är en förlust. Förhoppningsvis hittar jag lugnet snart.

RECEPT | ÄPPELKAKA

 
Hösten har övergått till vinter men än kan det finnas några äpplen kvar från säsongen, eller så kanske du har tillgång till ett träd med vinteräpplen? Oavsett så låter det väl som en bra idé att kura i soffan med en bit varm äppelkaka när det är ruskväder och minusgrader ute? Här är ett superenkelt recept att testa!
 
 
• D E T   H Ä R   B E H Ö V E R  D U •
 
100 gram smör
5 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1,5 dl socker
3 ägg
 
 
• G Ö R  S Å  H Ä R 
 
Smält smör i en kastrull.
Skär äpplena i tunna skivor/klyftor och lägg dem i en ugnsform, pudra dem med kanel efter önskemål.
Rör ner sockret i det smälta smöret följt av mjöl, bakpulver och ägg.
Häll smeten över äpplena och grädda i ugnen i ca 35 minuter.

Memory snaps

Dagen till ära bjuder jag på några ögonblick från Spanien. Känns som evigheter sedan samtidigt som det kännss om förra veckan. Tidsuppfattningen är sådär men livet rullar på här hemma. Hoppas det är bra med er kompisar!

Winter is coming

Så här har det sett ut utanför ytterdörren den senaste tiden och jag tycker faktiskt att det är fint att komma hem till något som inte bara är ett helt tomt utrymme. Men nog om det, för vet ni? Idag kom snön! Det har snöat för fullt sedan lunch och jag hoppas så innerligt att den är här för att stanna. Har ni fått snö än?

John Thomas

Det här kanske inte ser mycket ut för världen men jag kan ärligt säga att det här var det godaste vi käkade i L'loret. Självklart åt vi mycket annat som också var väldigt gott (och kanske lite "finare" haha) men det var något visst med den här lunchen. Kanske berodde det på att vi gått i flera timmar? Eller så var det bara väldigt gott med majs.
 

November

Några dagar av den gråaste, blötaste, ruggigaste månaden har gått och hittills har november överraskat ordentligt med både solsken och klarblå himmel, idag är dock ordningen återställd och vädergudarna bjuder på både regn och rusk. Oktober gick otroligt snabbt och nu är det bara en liten månad kvar till december, det gäller att ta vara på tiden nu. Känner mig oväntat lugn faktiskt, det är mycket som händer och många tankar som snurrar men jag vilar ändå i det på något sätt.
 
• D A T U M •
 
4/11 Alla helgons dag, vi tände ljus för mormor på kyrkogården och saknade henne lite extra ♥
 
5/11 Inställd seriepremiär, idag skulle egentligen vår serie starta men vi har gått ur serien för att istället göra en långsiktig satsning och bygga upp vårt lag, växa och satsa på utveckling på ett nytt sätt vilket känns helt rätt.
 
11/11 Match med U-laget, mina tjejer ska iväg och spela match och det är alltid en salig blandning av pirr, stolthet, glädje och utmaning. Vi har verkligen roligt ihop, både vi ledare och våra duktiga spelare.
 
12/11 Fars dag, självklart brukar vi uppmärksamma både mammas och pappas dag, kanske inte storslaget men med några extra kramar och omtanke.
 
27/11 Adventveckan, måndagen i veckan som första advent infaller tänker jag mig att är ett bra startskott för att börja längta efter julen? Jag avskyr att affärerna varit fyllda med julsaker och julmust i flera veckor och har medvetet hållt mig borta från allt som har med jul att göra. Jag vill vänta och längta på riktigt.
 
 
• 1 0  S A K E R  J A G  V I L L  G Ö R A  I  N O V E M B E R  •
 
1. Baka bröd, massor av bröd i olika former och varianter! Det känns verkligen mysigt att bjuda hem någon på nybakt bröd när det är ruggigt och kallt ute.
 
2. Bygga köksbordet. Det är något som stått på att-göra-listan länge nu men jag verkar ha svårt att komma igång, vet inte om nu är en bra tid men jag hoppas på att få det gjort.
 
3. Bli en gymperson. Mina gymvanor har gått från riktigt bra till obefintliga tack vare sju veckors feber, hosta, antibiotika och huvudvärk plus efterföljande lathet (och en gnutta av att ha mycket annat att göra och prioriterat hockeyn när det kommit till träningen). Nu är det dags att ta sig till gymmet igen, om jag minns var det ligger...
 
4. Roadtrip! Alltså jag är SÅ SUGEN på att bara dra iväg någonstans, känns inte som att det kommer bli av men något ska man ju drömma om också.
 
5. Dra på utflykt, grilla, vandra, dricka varm choklad och hänga utomhus mycket.
 
6. Smell the snow. Den första snön borde ju komma snart och varje år fylls jag av den där känslan från när man var liten, det pirrar i magen och man fylls av lycka och vinterförväntan. Längtar! Jag och Magda hoppas på ett riktigt Gilmore-moment.
 
7. Gå på bio. Det var längesedan och det känns som att det är dags.
 
8. Rensa förrådet och garderoben. Jag har lagt upp massor av grejer på Shpock och hoppas på att få iväg lite den vägen, men en rensning och en vända till återvinningen måste det också bli.
 
9. Gå på yogapass. Förra vintern provade jag och Magda yoga och hann med en del pass innan våren, det kändes bra och jag är motiverad till att hitta tillbaka till någon slags yogarutin.
 
10. Bli mindre värdelös på tennis. Något annat jag och Magda testat är tennis och det är ju hur kul som helst. Men vi är också hur dåliga som helst, alltså verkligen - värdelösa. Vi ska hinna bli lite bättre innan snön kommer.