Köksbordsprojektet

Hej hallå, ursäkta att jag stör och ursäkta att bildkvalitén lämnar en del att önska men jag har faktiskt byggt det här bordet och det är faktiskt vinter och vi bor ju i Sverige så bildkvallén blir ju som den blir när man inte har tid att vänta in den där stunden på dagen som är ungefär fem minuter där dagsljuset når in i hus och hem. Nåväl, åter till det väsentliga: Bordet! Jag har byggt det! Kapat stålrör, svetsat ihop stålrören till ett underrede, grundat och målat underredet och fått ihop en bordsskiva, lutat av färgen (brädorna var vita innan), oljat in och ja - tadaaa! Jag har haft experthjälp av pappsen (tack <3) så jag litar till och med på att det kommer hålla ett bra tag! Brädorna är sparade från ett hus mamma och pappa köpte och plockade ned för många, många år sedan, det känns fint! Jag är så himla nöjd och det är typ hundra gånger finare i verkligheten. Hurra!

GOD JUL

Ja, God Jul kompisar! Och god fortsättning ♥ Hoppas ni haft en lugn, mysig och trevlig julhelg tillsammans med era nära och kära. Det har jag haft. Julafton firade vi hemma i byn med familjen och det var både Kalle och julmat, julklappar med rim och pepparkakor med kristyr. Allt enligt traditionen. På kvällen gick jag, J och pappa en promenad på sjön under stjärnhimlen och sedan var jag och J på midnattsmässa i kyrkan. Det var en fin avslutning på en väldigt fin dag.
 
Igår var vi som alltid hos farmor och farfar med alla kusiner och farbröder och det var lika mysigt som alltid. Även där tog vi oss ut på en promenad och när kvällen kom åkte jag J, Vilde och Wilma till Wibberbo och provsmakade julskinkan och saffransbullarna hos gammelmoster. Vi avslutade hemma hos farbror där det var Juldagsjam och ett brokigt gäng hade trängt ihop sig med sina trumset, gitarrer, munspel och dragspel och spelade långt in på natten. Riktigt så länge stannade inte vi, utan vi drog oss hemåt och somnade ganska snabbt istället.
 
Långa, fina, mysiga, underbara juldagar. Idag är det annandagen och hittills har jag inte gjort något annat än att ligga i soffan och njuta av doften från granen och snön utanför fönstret. Eventuellt blir det skridskoåkning och korvgrillning idag, eller så blir det bio, eller en sväng på stan med Ellinor, eller middag hemma i byn. Eller ingenting. Det visar sig. Kram!

Hej Tomten

wishlist
 
Har ni skickat någon önskelista till tomten? Det här är min. Antar att Tomten läser bloggar nu för tiden? Det jag önskar mest av allt är det jag önskar varje år; att vi ska ha en fin julhelg tillsammans, umgås, äta gott, elda i kaminen, mysa och bara vara med varandra ♥ Att världen ska bli en bättre plats för alla. Att de som har det svårt ska hitta ljuset i mörkret. Jag önskar mig snö och en kall vinter, att mina nära ska må bra och och att vi får många stunder tillsammans även nästa år. Men så är det ju även så att det hör lite till magin med julen att klura på en önskelista, när vi var små satte vi upp våra listor med magneter på kylskåpet och även fast vi kanske önskade oss en del grejer från leksakskatalogen så vet jag att snö och köttbullar på julbordet toppade listorna även då.
 
I år är det tid med familjen som står högst på listan, om jag får drömma (vilket man får i önskelistor) har vi en helg i fjällen med skidåkning, kortspel och varm choklad. Något jag saknat länge är uppläggningsfat och en kakform, så det står på önskelistan det med. Och varje gång jag är in på Indiska känner jag lite på de vita skålarna och på IKEA är det de svarta knopparna jag står och håller i tills jag lägger ifrån mig dem i sista sekund eftersom jag egentligen inte behöver dem... Men som sagt, en mysig julhelg och tid för varandra - det är det jag önskar mest. ♥ Vad skriver ni på era önskelistor?

Mina julinlägg

Nu är nedräkningen mot dopparedagen snart slut och jag tänkte därför samla mina julinlägg från tidigare år, kanske kan det ge lite inspiration, eftertanke eller bara bidra med julkänsla. 
 
♥ Några tankar om att vänta och längta från november i år.
♥ En guide till julaktiviteter i Stockholm eftersom jag och Ellinor spenderade första advent där.
♥ Ett långt inlägg med tips på aktiviteter, recept, julklappar och mycket annat. En riktig julguide!
♥ Förra året tipsade jag om Svenska Kyrkans julkalender och även i år finns det en kalender som alla borde ta till sig, och även fast vi redan är förbi många luckor så är det en kalender man borde använda sig av hela året runt.
♥ Några rader om en fröjdefull jul.
♥ En julklappsguide från 2015 som förhoppningsvis kan ge lite idéer även i år.

Så mörk är natten i midvintertid

Hej gänget! Veckan innan jag och Ellinor hade en helg i Stockholm var jag på arbetsintervju och på måndagen började jag mitt nya jobb som ekonomiassistent på Falu Energi & Vatten. Jag har anställning till sista augusti och efter det får vi se vad som händer. De två veckorna som gått har verkligen flygit förbi. Första veckan var det väldigt mycket nytt att lära och på kvällarna jobbade jag på en julgala med hockeylaget, så det blev många sena kvällar. Veckan som varit har också varit fullproppad med allt möjligt, julbestyr, träningar, bordsbygge och styrelsemöten. Nu är det helg och jag har haft en lugn morgon med julkalender, tända ljus och varm choklad. Skulle inte haft något emot en sån här lussebulle som jag fikade på i Stockholm, hehe. Hur god som helst.
 
Jag har startat en insamlingsbössa till Musikhjälpen i hockeylagets namn, om ni vill får ni väldigt gärna lägga en slant i den. Ni hittar den på vår facebooksida och här. Vi har alla våra egna problem och bekymmer, men just nu är det här viktigare.
 
Idag kommer min mamma hem efter åtta veckor i Sydafrika där hon arbetat som volontär för andra året i rad. Vår hjälte! Fina, fina mamma. Tiden har gått fort men de senaste veckorna har vi verkligen längtat hem henne och ikväll ska vi bara mysa, äta god mat och hänga hemma hela familjen.
 
Imorgon ska jag gratta min farbror som fyller år, baka med Julia, bocka av en hockeyträning och göra julgodis. Sedan är det måndag igen och kontoret väntar. Det känns som att tiden går väääldigt snabbt och jag vet inte exakt hur jag ska hinna göra allt jag vill? Jag har skrivit ned allt jag vill hinna med på en lista i mobilen och ska försöka pricka av så mycket som möjligt. Hur är det med er? Vad har ni för julbestyr?

Stämningsfullt i Stockholm

Som nämnt åker jag och Ellinor till Stockholm i helgen. Imorgon bitti sitter vi på tåget och susar fram genom det vackra vinterlandet. Vi möts nog dock av slask och grådask när vi lämnar Dalarna eftersom det tyvärr inte verkar ha snöat i Stockholm än. Vi ska fylla oss med massor av mysig stämning, gå på julmarknader, leta efter mysiga caféer och sova en natt på hotell. Första advent är startskottet för den verkliga nedräkningen mot julen och jag ska njuta av varje stund.
 
 
Vanligtvis blir jag kanske lite överväldigad i Stockholm, allt folk, alla valmöjligheter och allt jag vill hinna med blir liksom lite för mycket i mitt byhuvud. Men den här gången är vi förberedda. Jag tänkte att om det är fler som är i Stockholm den här helgen, eller någon kommande adventshelg så kanske ni vill ta del av våra planer. Vi har siktat in oss på allt som kan ge oss en härlig adventskänsla och en stark längtan efter julen.
 
 
• J U L M A R K N A D E R  I  S T O C K H O L M •
 
Jul på Hovstallet
Öppet lördag 10-18 och söndag 10-17, entré 80 kr. Julmarknad med utvalda hantverkare, julmässa, visning av det Kungliga Hovstallet och hästarna.
 
Stortorgets Julmarknad i Gamla Stan
Öppet varje dag 11-18. Sveriges äldsta julmarknad erbjuder välgjorda hantverk och en riktigt traditionell marknad med mysig stämning mitt i stan.
 
Skansens Julmarknad
Öppet lördag och söndag 10-16, entré 140 kr. Gammaldags julmarknad med lång tradition på det vackra Skansen. Hög kvalité på marknadens hantverkare och försäljare.
 
Julmarknad på Utö
Öppet lördag och söndag. Det här lockar mig lite eftersom det känns som ett extra äventyr, att åka båt ut till en ö i skärgården. Här finns även café och julbord. 
 
 
• J U L M U S I K •
 
Adventskonsert i Katarina kyrka
Lördag 15 och 18, entrébiljetter måste köpas i förväg. En klassisk adventskonsert i en av de vackra kyrkorna. 
 
Aftonmusik i S:ta Clara Kyrka
Lördag 18, inget förköp. 
 
 
• M Y S I G A  C A F É E R •
 
Wienercaféet
Biblioteksgatan 8. Vackert konditori med både fika, brunch och lunch.
 
Cafévagnen
Norrmalmstorg. En gammal spårvagn som åker genom Djurgården och är ett café. En spännande miljö, mysig utflykt och bra priser.
 
Pom & Flora
Bondegatan 64 samt Odengatan 39. Populärt café med frukostmat, smoothies, avokadomackor och allt annat som är fotovänligt (haha).
 
Vete-Katten
Åhléns, Vasagatan, Kungsgatan 55 samt Östermalms saluhall. Traditionellt konditori med allt som hör ett konditori till.
 
Chokladkoppen
Gamla stan. Litet och mysigt café som säger sig ha den bästa koppen varm choklad i Stockholm.
 
Gretas på Haymarket
Hötorget. Modernt och vackert café i 20-talsstil. Fika och lättare rätter som smörgåsar, paj mm.
 
 
• Ö V R I G T •
 
Slottet, kanske en guidad visning med jultema eller den juldekorerade slottsbutiken.
Belysningen i stan, all vacker dekoration och belysning som smyckar hela staden.
Skyltfönstrena, julpyntade och vackra.
Mall of Scandinavia, julskyltningen och dekorationerna är förhoppningsvärt värda en utflykt.
 
Om ni har andra tips tar vi tacksamt emot! Vi bor på Grand Central by Scandic och vill försöka hålla oss relativt centralt (eller där det är smidigt med tunnelbana) eftersom vi (läs en av oss) bär på dyrbar last ♥ och kanske inte känner för att gå allt för långa sträckor.
 
/bilder och bildkällor finns sparade på mitt pinterestkonto.