hej tomten

wishlist
•♥•
Mest av allt önskar jag mig, som alltid, en härlig julhelg med familjen. Drivor av snö (verkar gå sådär på den punkten, men jag hoppas vädergudarna lägger om planerna), massor av mys och fina stunder tillsammans. Men om tomten skulle råka kika in på min blogg kan det ju vara bra med en annan slags önskelista också. Förr om åren satt min och lillebrors önskelistor på kyskåpet, vi ringade in och klippte ur bilder ur leksakskatalogerna och skrev våra önskningar med spretiga bokstäver. Då som nu så stod alltid snö och köttbullar högt på listorna. Det hör liksom till julen, det här med önskningar. Tanken för mig är aldrig att få det jag önskar mig, utan det är snarare en del av det där magiska och förväntansfulla som julen medför, det är mysigt att önska, tänka, längta och fundera.
 
» Taklampan RANARP från IKEA i svart att hänga i köket
» Byxorna Rut (S) från Gina Tricot i svart
» Mjukiströjan Cilla (M) med tigertryck från Gina Tricot 
» Mina armbågsskydd är arvegods från lillebror, nog fungerar de men de ramlar snart isär och är egentligen för små,
ett par nya står därför på önskelistan
» Ljusslingan SVARTRÅ i svart eller vitt från IKEA
» De superfina vita kopparna med guldkant från Indiska
» Böcker att läsa under julens lugna stunder
» Vill baka fina kakor men saknar en kakform med vackert mönster
 
/önskelistan är klickbar, skapad via polyvore
 

mina bästa jultips

Hörrni, julen närmar sig med stormsteg och jag tänkte samla alla mina tankar och idéer i ett inlägg. Så om ni vill ha recept på julens bakverk, inspiration för dukning och inslagning, förslag på julklappar och massor av tips så är det här inlägget för er! Allt ni behöver inför julen, helt enkelt.
 
 
Vi börjar med godsakerna. Mina måsten på godisbordet är kola, knäck och mozartkulor - ganska traditionella men SÅ goda. Det finns mängder av recept att testa, både avancerade och superenkla. Egentligen behöver det inte vara svårare än att doppa något i smält choklad (testa dig fram med ljus, mörk och vit choklad, nötter, russin, frukt och bär) eller köpa polkagriskäppar att stoppa i marshmallows. Nedan hittar ni några av de recepten jag tänker testa innan jul.
 
• ♥ 
 
Och här är några andra recept som kan vara värdefulla i juletider
• ♥ 
 
Och två samlingssidor med alla julens recept
• ♥ 
 
Det är lätt att hamna i julstressen, men glöm för allt i världen inte bort att hinna njuta av adventstiden och hela december (och resten av vintern också för den delen), mysa inomhus när snön faller, tända en brasa och dricka varm choklad. Se någon av alla julfilmer, läs en spännande bok eller varför inte se en hel julkalender i ett svep? Många av de gamla finns på Youtube, mina favoriter är Kaspar i Nudådalen, Dieselråttor och Sjömansmöss och Tjuvarnas jul - och årets julkalender såklart!
• ♥ 
 
Enligt mig är den bästa julklappen den som man inte riktigt visste att man önskade sig, men som man verkligen ville ha innerst inne. Alltså att den som ger julklappen verkligen har hittat eller tänkt ut något som passar - utan att ha frågat rakt ut "vad vill du ha?" och köpt just det. Den bästa julklappen är absolut inte den dyraste, utan klappar med en tanke bakom är de mest värdefulla! Fundera på vad personen behövt eller önskat sig under det gångna året. Kanske har personen redan allt och då är det bättre att ge bort lite av sin tid, kanske ett presentkort på fönsterputsning, en god middag hemma, ute i naturen eller på restaurang eller en vinterutflykt med korvgrillning och pulkaåkning. Att göra julklapparna själv är både roligt och mysigt, och behöver inte alls vara svårt. 
• ♥ 
 
• ♥ •
 
Att slå in klapparna är en av mina bästa grejer med julen. Ända sedan jag var liten har jag och min bror smygit upp på mitt rum efter att vi klätt granen kvällen innan julafton för att tillsammans slå in paketen. Egentligen är vi inte särskilt pyssliga av oss och det blir ofta svordomar och irritationer på att tejpen är värdelös eller att papperet går sönder. Men de där kvällarna på golvet, i ett kaos av inslagspapper och snören med en varsin julmust och några lussebullar - de är en av mina allra finaste jultraditioner. Nu bor vi inte hemma i byn längre, men i fjol hade vi inslagningskaos i lägenheten istället, och det hoppas jag på en repris av i år. Lek loss med olika slags papper, snören och band. Det är roligt att hitta på kreativa inslagningar men helt ärligt tycker jag det är precis lika fint med klappar inslagna i hysteriska tomtepapper, en kökshandduk eller tidningspapper. Låt fantasin flöda!
• ♥ •
 
Jag gillar att duka, speciellt hemma i byn där det finns mer att variera med; som ett linneskåp med dukar, olika tallrikar, mängder med ljusstakar, vaser och servetter. Och dessutom bor vi ju i skogen så det finns en tacksam tillgång till naturen, vilket jag gillar. Precis som vid paketinslagningen är det bara att testa sig fram och leka loss med olika alternativ.
• ♥ •
 

snapshots

Min dator har totalkraschat (buhu), vilket gör att jag inte kan lägga över mina bilder från kameran. Så istället för kamerabilder bjuder jag på några ögonblick fångade med telefonen den senaste tiden. Igår var jag och Petter i Leksand och såg hemmalaget ta en oväntad seger mot serieledande Frölle. Var fint att hänga med bästa brorsan en hel kväll. Förra helgen började jag njuta av stadens julbelysningar, i november avskyr jag att se den typen av dekorationer men från första advent älskar jag istället allt som har med väntan på julen att göra. Appropå jul så var jag och Micaela upp på julmarknaden vid gruvan i söndags (kolla himlen, så fin) och imorgon ska jag och Elli iväg på en annan julmarknad. Älskar att gå runt och få julkänslor av mysiga marknader med eldar, marshaller, gediget hantverk och härliga miljöer. Jag och Magda har förresten lovat varandra att åka skidor en gång i veckan hela vintern - vilket vi inte hållt superbra den senaste tiden, men vi var på hugget ett par gånger och nästa vecka ska vi på't igen! 
 
Hörrni, ha en fin helg! Jag har precis kokat en stor kastrull tomtegröt som jag ska sleva i mig tillsammans med fina familjen. Ta hand om er och håll tummarna för att min dator tar sitt förnuft till fånga och börjar fungera igen.

adventskalender

Vill bara kika in och tipsa er om följande: Oavsett om ni har eller inte har någon adventskalender, tycker jag att ni ska använda den här. Det är nog de allra bästa luckorna man kan öppna så här i vintermörkret. Nu har ju redan en vecka av december gått, så ni får öppna ikapp och få (ge) dubbelt i några dagar. Klicka in på kalendern så förstår ni vad jag menar! ♥
 
/bilder från min pinterest

en fröjdefull jul

Andra advent är här och julen smyger sig på. Om det är något jag önskar alla mina nära och kära så är det verkligen en fröjdefull jul - en lugn julhelg, behagliga veckor fram till doppareda'n fyllda med omtanke, julmusik, härliga stunder, doft av kanel, tomtegröt och en pirrig känsla av längtan i kroppen.
 
Men. Jag är inte naiv. Jag vet att många brottas med julstressen, svettas på köpcentrum och stormarknader med varma täckjackor, kämpar för att hinna lägga in sill, koka knäck och griljera skinka, gråter för brända pepparkakor, svär över den milslånga handlingslistan, slåss mot förväntningarna på den perfekta julen. Som sagt, jag är inte naiv, jag vet att juldekorationen, julmaten, julklapparna, julgranen och rimmen inte infinner sig automatisk bara för att kalendern visar den tjugofjärde - jag vet att det ligger jobb, tid och engagemang bakom.
 
Jag är inte naiv. Men jag är inte heller korkad, jag vet att vi alla vaknar upp till julafton oavsett vad vi lagt vår energi och tid på under adventstiden. Jag vet att vi alla står där den tjugofjärde, frustrerade över att vi inte hunnit exakt allt vi planerat och undrar hur tusan dagarna kunde gå så jäkla snabbt i år igen? Kanske spenderar vi förmiddagen med att laga julmat, slå in paket, finkamma barnen eller bråka med vår partner för att han eller hon inte heller hunnit allt det den skulle. Det jag undrar är, när vi står där - färdiga eller ofärdiga - vad är då viktigast? Att julbordet är fulländat eller att vi samlar familjen för att fira denna glädjens högtid? Att granen står rakt och att gardinerna är nystrukna eller att vi är sams? Att julklapparna matchar eller att vi kan glädja varandra genom att visa uppskattning och omtanke?
 
För mig handlar julen mest av allt om en sak - familjen. Jag vet att jag inte är ensam om att känna så och jag vill därför att vi alla ska ta vara på varandra ännu lite bättre. Julafton handlar för många om att samla sina nära, enligt mig är det inte bara den tjugofjärde vi ska dela på julen - utan alla förberedelser, all längtan och väntan är också något vi ska dela med varandra.
 
Jag är helt för den traditionella julen, jag vill ha en äkta gran, en brasa i kaminen, en krubba, levande ljus och den fina julklänningen. Jag vill baka pepparkakor och göra julgodis, jag vill slå in mina paket noggrannt och skriva rim till alla klappar, jag vill ha skinka, köttbullar och rödbetssallad på julbordet och jag vill duka med en tanke bakom varje detalj. Som jag redan sagt så är jag varken naiv eller korkad - jag inser ju att jag omöjligt kan hinna allt jag vill utan att ta ledigt från exakt alla mina åtaganden (inklusive jobb och alla mina intressen). Jag inser att jag måste välja vad som är viktigast.
 
Med det sagt menar jag inte att jag kommer strunta i allt vad förberedelser heter, för förberedelserna, väntan och längtan inför julen är ju just vad advent handlar om. Jag vill inte vara den som förminskar betydelsen av att lägga ned tid på detaljer, varken stora eller små, men jag vill vara den som väljer och jag vill vara den som både delar med mig av mina förberedelser och tar del av mina näras bestyr. 
 
Min tanke är att allt jag vill göra inför julen är värt att göra om det får mig att må bra. Om det ger mig ångest att skriva rim på alla julklappar ska jag nöja mig med att skriva "God Jul" och om jag blir stressad av att skicka julkort ska jag skicka sms istället. För jul, det blir det oavsett. Och jag önskar innerligt att ni gör detsamma. Att ni gör det som ger er en fröjdefull jul. Och att ni delar hela julen, inte bara julhelgen, med era nära.
 
Och det är exakt det här jag vill komma till, för det gör ingenting om granen svajar och det är lite damm i hörnen - så länge det känns bra hela vägen. Och den där julkänslan, den som jag minns allra starkast år efter år, det är den av att vi alla är tillsammans. ♥