RECEPT | FUDGE MED MINT & CHOKLAD

Ernst sa något med att en jul utan godis är helt värdelös, ja han sa det ju på ett mer Ernstigt vis såklart men det var ungefär vad han menade. Jag håller med. Jag ville göra något snabbt och enkelt och har sett flera recept på fudge av kondenserad mjölk, hade en burk hemma så jag gjorde ett försök helt på känn. Vid första försöket stelnade den inte så jag körde ner smeten i kastrullen på nytt, lät den koka upp ordentligt och tillsatte lite mer choklad. Det blev bra, till slut.
 
 
• D U  B E H Ö V E R •
 
1 burk kondenserad mjölk
150 gram choklad (jag tog ungefär hälften mörk och hälften ljus)
200 gram after eight
1 msk kakao
 
 
• G Ö R  S Å  H Ä R •
 
Smält choklad och after eight i en kastrull på svag värme (är lätt att det bränner fast annars).
När all choklad är smält; rör ned den kondenserade mjölken.
Låt smeten koka upp under omrörning, rör hela tiden så det inte bränner fast i botten tills
smeten är tjock och fyllig. 
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (ca 30 x 25 cm), pudra över kako eller annan topping om så önskas.
Låt fudgen stelna och skär sedan i bitar. Förvaras svalt.
 

NÅGRA ORD OM JULKLAPPAR

Det här med en liten önskelista till tomten hör ju till barndomen och för mig och brorsan var det ofta saker som massa snö, köttbullar på julbordet och sådant som stod högst upp men självklart fanns det även en och annan grej från leksakskatalogen med på listan. 
På frågan vad jag önskar mig av tomten i år kan jag inte ge ett ordentligt svar, jag önskar mig ingenting. Eller jo, jag önskar mig massor - en skön julhelg med familjen, att alla ska må bra, att vi får tid för varandra och att vi har det bra tillsammans. Jag önskar mig stort, att världen ska bli lite bättre. Jag önskar mig detsamma som för 15 år sedan, snö och köttbullar på julbordet.
 
För er som har såna som mig, tråkisar som inte önskar sig något alls och egentligen inte behöver något
alls heller pysslade jag ihop ett kollage med klappar som jag tänker mig att nästan alla uppskattar. 
 
Till den som...
Gillar att vara utomhus på vintern - ett ordentligt underställ eller en snygg mössa.
Tycker om inredning - ett fint doftljus, en tårtspade eller ett fint uppläggningsfat.
Tränar mycket - en träningst-shirt eller kanske ett par nya skor.
Uppskattar egentid - en mysig bok att läsa under julledigheten.
Gillar mjukisbyxor - en fin och mysig pyjamas.
Brukar använda solglasögon - ett par nya i en liknande modell.
Alltid använder en sliten tygkasse - en snyggare variant som kanske håller lite bättre.
Har allt - en burk med något hembakat, en upplevelse, konsert eller föreställning, en stund av din tid,
en utflykt med matsäck eller kanske ett gåvobevis till välgörande ändamål.
 
Jag tycker det är mysigt att klura på klappar till mina nära och kära. Helst vill jag ha snappat upp något under året som jag tror personen skulle uppskatta, något den velat ha länge, behöver eller något den verkligen är värd. Den allra bästa klappen är väl ändå den man inte visste att man verkligen, verkligen ville ha innan man öppnat den? En överraskning som träffar prick rätt. Just det är ju dock väldigt svårt och ibland känns det som jag lyckas slå knut på mig själv för att jag så gärna vill hitta på något riktigt bra. När det händer försöker jag luta mig tillbaka på det där att det är kärlek och tanke i klappen som är viktigast. ♥♥

GRANRIS OCH JULMUST

I lördags mötte jag Ellinor hemma i byn vid niotiden och trots regnslaskigt väder gick vi ut i skogen för att plocka med granris (ja, det är okej för skogsägaren osv) hem. Med julmusik på radion, en sötplutt lekandes på golvet, juleskum och julmust lyckades vi pyssla ihop några julgrupper, en dörrkrans och dekorationer till ljusringar. Det var en skön och väldigt mysig dag, en sån där dag när man känner lugnet och bara är. <3

VECKA 48 GENOM TELEFONEN

I måndags fick vi feeling och åt middag på Tzatziki i stan istället för att laga mat hemma. Mums!
 
I onsdags kom Julia hit för tv-kväll. Vi såg Bonde söker fru och hade mys. Hahah ser ju fancy ut men är alltså pärondricka från IKEA som legat i kylen jätte, jättelänge. 
 
Jag jobbade sista veckan och fick en gullig present av en kollega. Känns konstigt att det var sista veckan och har i skrivande stund riktigt dåligt samvete över att jag inte jobbar. Vi får se hur det blir framöver.
 
I fredags var vi till Eskilstuna med jobbet och besökte deras energibolag, på vägen hem stannade vi till på Re-Tuna, vilket är en återvinningsgalleria i anslutning till deras ÅVC. Jag tyckte det var ett väldigt bra ställe och skulle gärna åka dit igen. Så tips, tips!
 
I lördags körde vi gokart! Det var flera år sedan jag körde sist och det var hur roligt som helst även fast jag var bland de sämsta haha. Vi hade en riktigt bra kväll i alla fall! Tack paps för julklappen! <3
 
På första advent var jag och Magda till Kopparbergs kyrka, det var väldigt vackert med mycket musik och riktigt fin adventsstämning.
 
På söndagseftermiddagen kände jag att jag för en gångs skull hade massa tid att göra vad som helst så jag tog helt enkelt på mig regnstället och promenerade hem till byn. Det tog tre timmar. Lyssnade på podd och hade det faktiskt riktigt bra. Väl hemma bjöd pappa på carbonara och till efterrätt julmust (premiär på första advent!) och pepparkakor.
 

DECEMBER

Årets sista månad är här och just nu verkar det som att vintern kommit till Falun. Självklart är advent och julhelgen det som står i fokus under de kommande fyra veckorna och med det följer både traditioner och mysiga stunder. Det här är vad jag vill göra och ser fram emot i december.
 
• D A T U M 
 
1/12 Idag ska jag, pappa, Petter, Johannes och några kusiner iväg och köra gokart! Ser fram emot att bli helt utklassad och ha en riktigt rolig kväll.
 
4/12 På jobbet var det några som pratade om Ullared, om att de aldrig vill sätta sin fot där och att de inte kan tänka sig att åka dit. En kollega sa istället att "jag vill åka dit innan jul, vill du med?" så jag tänkte mest att mja, varför inte? Roadtrip på tisdag alltså!
 
13/12 I år vill jag gå på Luciafirandet i kyrkan, det är så stämningsfullt och vackert.
 
15/12 Min farbror fyller 50 och det ska firas med storkalas och jam!
 
17/12 Hockeyutbildning en kväll i ishallen med fokus på anfallspel och feedback. Tycker verkligen det är roligt att gå utbildningar och lära mig mer för att bli en bättre tränare.
 
23/12 Kvällen före julafton förtjänar en extra markering i kalendern, det är nästan då allt är som mest magiskt. Då flyttar julen in hos oss, vi tar in och klär granen, slår in julklappar och skriver halvdåliga rim samtidigt som vi kanske tjuvsmakar lite på köttbullarna eller skinkan.
 
24/12 Julafton och hela julhelgen, familj, kärlek, gemenskap. <3
 
 
 
• 1 0  S A K E R  J A G   V I L L  G Ö R A  I  D E C E M B E R 
 
1. Jullov. Mitt uppdrag tar slut och jag hamnar liksom lite "mellan jobb" just nu, jag har lite av varje på gång men har bestämt mig för att ha jullov i december. Jag kommer jobba några dagar här och där och komma ikapp med lite smågrejer men i övrigt ska jag bara vara l e d i g. Försöker att inte ha dåligt samvete över det (går sådär, varför är det så?).
 
2. Utflykter. Julmarknader, fina ställen, mysiga skogar och skidbackar. Jag vill på utflykt och har planerat några äventyr med Ellinor och Isak. Längtar efter friheten att åka på tur!
 
3. Nå mina träningsmål. 500 kilo totalt i marklyft, benböj, frivändning och bänkpress innan jul var något jag bestämde mig för under hösten. Vikten fördelad på ett lyft av varje vid ett och samma tillfälle. 
 
4. Förbereda för julen. Börja klura på vad vi ska ha på julbordet, vad jag ska laga, vad jag ska baka, vilka julgodisar jag vill göra och var jag ska hitta den finaste granen. Efter första advent låter jag tankarna förbereda sig för julstök. Julpyntet ligger ju dock självklart kvar i sina lådor och väntar tills kvällen innan julafton.
 
5. Se julkalendern. Vad vore jullovet utan julkalendern varje morgon? Ser fram emot att börja varje dag med ett avsnitt och kanske hinns det även med att se någon av de äldre, Kaspar i Nudådalen till exempel.
 
6. Åka skidor. Utför, uppför eller på platten. Längd eller slalom, jag vill åka skidor!
 
7. Filmkväll. Mamma kommer hem från Afrika om ungefär en vecka och eftersom vi inte hann med någon filmkväll innan hon åkte tycker jag att vi borde styra ihop en sådan nu när vi är alla fyra hemma igen. <3 Dessutom är det ju lagligt att se julfilmer nu när första advent passerat och jag tror det kommer bli minst en göra-julgodis-och-se-julfilm-kväll med Magda och Linneorna.
 
8. En fröjdefull jul. Önskar mig och oss en lugn, varm och härlig julhelg. Jag ser fram emot dagarna med familjen <3 Johannes familj kommer fira i Orsa i år och jag kommer vara där med dem några dagar men hemma i byn på julafton.
 
9. Klippa mig. Pendlar ju värre än jag vet inte vad i om jag ska klippa mig eller inte, för några år sedan klippte jag mig kort (för att vara mig riktigt kort, till axlarna) och det var s k ö n t men jag kände knappt igen mig själv utan mitt långa hår. Nu har dock tanken fastnat under de senaste månaderna och jag kommer klippa av en bit. Intressant information för er alla kan jag tänka mig, varsågoda.
 
10. Julpyssla. Lagom till när kusinerna kommer hem från sina äventyrliga liv och återvänder till byn brukar vi ha pysseldag hos farmor och farfar. Det är en mysig tradition vi haft sedan vi var småpluttar och jag hoppas den lever vidare även i år.